Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

ΔΡΑΣΙΣ, ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Δράσις

Εβδομαδιαία Εφημερίς του Λαού. Ρέθυμνο 19 Απριλίου 1910 – 8 Απριλίου 1911, αρ. φ. 1-37. Εκδότης ο Στυλιανός Καλαϊτζάκις* και Υπεύθυνος ο Λυκούργος Ν. Καφφάτος*. Από την 1η Μαϊου 1911 ο Λυκούργος Καφφάτος συνεχίζει μόνος του την έκδοση ως Διευθυντής και Ιδιοκτήτης. Από την περίοδο αυτή, κατά την οποία η εφημερίδα φέρει τον υπότιτλο Εφημερίς των Λαϊκών Συμφερόντων,  έχουν σωθεί 14 φύλλα με τελευταίο αυτό της 2-10-1911, ενώ είναι εξακριβωμένο ότι κυκλοφορούσε τουλάχιστον και μέχρι τον Ιανουάριο του 1912, χωρίς να είναι γνωστό πότε ακριβώς σταμάτησε η έκδοση. Τετρασέλιση διαστάσεων 42Χ31 εκ. (τετράστηλη). Ετήσια συνδρομή εσωτερικού 6 δρχ. και εξωτερικού 8 δρχ. Τυπωνόταν στο τυπογραφείο του Στυλ. Ε. Καλαϊτζάκη.

Για τον Στυλ. ΚαλαΙτζάκη, η Δράσις αποτελεί το κύκνειο άσμα μιας πλούσιας και μακρόχρονης εκδοτικής δραστηριότητας, με εφτά τίτλους εφημερίδων στο ενεργητικό του. Δραστηριότητα η οποία άνοιξε και έδειξε το δρόμο σε όσους ακολούθησαν στην πόλη του Ρεθύμνου. Αντίθετα για τον Λυκούγο Καφφάτο αποτελεί το βάπτισμα του πυρός στον δημοσιογραφικό στίβο του Ρεθύμνου, όπου έμελλε να διαπρέψει για περισσότερα από πενήντα χρόνια με την εφημερίδα Βήμα*.
Η Δράσις είναι εμφανώς τοποθετημένη στη βενιζελική παράταξη την οποία στηρίζει με την αρθρογραφία της. Η δομή της δεν διαφέρει από αυτήν των άλλων εφημερίδων της εποχής. Στην πρώτη σελίδα υπάρχει κύριο ανυπόγραφο άρθρο, το οποίο κατά κανόνα είναι αφιερωμένο σε θέματα σχετικά με το Κρητικό Ζήτημα και ειδικότερα στο θέμα της Ένωσης, που εκείνη την περίοδο διέρχεται μια κρίσιμη φάση. Στις εσωτερικές σελίδες υπάρχουν διάφορες στήλες με ποικίλο περιεχόμενο. Ενδεικτικά αναφέρομε μερικούς τίτλους των στηλών της, οι οποίες έχουν μάλλον περιστασιακό παρά μόνιμο χαρακτήρα: «Επιστημονικά Ζητήματα», «Επιφυλλίς», «Χρονογράφημα», «Χρονικά», «Σκέψεις και Κρίσεις», «Επίκαιρα», «Κοινωνική Ηχώ» κ.ά. Οι διαφημίσεις είναι λίγες ενώ αντιθέτως είναι εντυπωσιακός ο αριθμός των «δικαστικών ειδήσεων» (κυρίως πλειστηριασμών), οι οποίες καλύπτουν πάντα την τέταρτη σελίδας, συχνά και μέρος της τρίτης.
Οι μόνιμοι συνεργάτες της έφεραν τα ψευδώνυμα «Παρατηρητής» (Ευστράτιος Φωτάκις) και «Περαστικός», ενώ έκτακτες συνεργασίες είχαν οι Βασίλειος Λαμπρινάκης, Εμμ.Ι.Σαουνάτσος κ.ά.
Αξίζει να σημειωθεί η ιδιαίτερη βαρύτητα την οποία αποδίδει η εφημερίδα στο θάνατο του τότε Επισκόπου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Διονυσίου Καστρινογιαννάκη, στον οποίο αφιερώνει ολόκληρο το φύλλο της 20-6-1910 και μέρος των επόμενων δύο φύλλων, δημοσιεύοντας αναλυτικά τα της κηδείας και όλους τους επικήδειους που εκφωνήθηκαν.

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ: -Βιβλιοθήκη της Βουλής και Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνης.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ: -Μάρκος Γιουμπάκης, “Οι πρώτες Ρεθεμνιώτικες εφημερίδες”, εφ. Κρητική Επιθεώρησις, 6-21 Φεβρουαρίου 1969. - Γιάννης Ζ. Παπιομύτογλου, “Εκατό χρόνια Ρεθεμνιώτικων εφημερίδων”, π. Προμηθεύς ο Πυρφόρος, 29(1982),165-181. - Του ίδιου, “Ο Τύπος του Ρεθύμνου”, Επτά Ημέρες της Καθημερινής, φ. 20-7-1997. - Του ίδιου, “Οι πρώτες εφημερίδες του Ρεθύμνου: Τουρκοκρατία και Αυτονομία” στον τόμο  Ρέθυμνο 1898-1913: Από την Αυτονομία στην Ένωση, Ρέθυμνο 1998, σ. 53-56.
Γιάννης Ζ. Παπιομύτογλου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου