Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

ΠΡΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ

ΠΡΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ

Πρόσφατα ήλθε στα χέρια μου το βιβλίο του Γιάννη Σπανδάγου «Μια πόλη μεταμορφώνεται: Το Ρέθυμνο στον 20ο αιώνα». Πρόκειται για μια μικρή έκδοση 32 σελίδων, η οποία επανεκδόθηκε από τη Νομαρχία Ρεθύμνης για να διανεμηθεί στους συνέδρους του 1ου Συνεδρίου Αποδήμων Ρεθεμνιωτών, που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ρεθύμνου στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ξενία» το Σάββατο 12 και την Κυριακή 13 Αυγούστου 2006. Στο βιβλίο περιέχονται 77 φωτογραφίες και σχέδια του Ρεθύμνου του πρώτου μισού του εικοστού αιώνα. Φωτογραφίες που προκαλούν νοσταλγία στους παλαιότερους και έκπληξη στους νεότερους για τις συνταρακτικές αλλαγές που έλαβαν χώρα στην πόλη κατά τα τελευταία πενήντα χρόνια. Αλλαγές που σε πολλές περιπτώσεις είναι θεμιτές και αναμενόμενες αφού συμπορεύονται με την οικονομική ανάπτυξη που υπήρξε στην περιοχή κυρίως λόγω του τουρισμού, αλλά και αλλαγές που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αφού και την αισθητική της πόλης αλλοιώνουν και την ποιότητα της ζωής των κατοίκων υποβαθμίζουν.
Αξίζουν συγχαρητήρια στον Νομάρχη για την πρωτοβουλία της χρηματοδότησης της παραπάνω έκδοσης, όμως πρόκειται για περιστασιακή δράση έξω από κάθε σχεδιασμό και προγραμματισμό. Στη Βιβλιοθήκη του Ρεθύμνου, όπου εργάζομαι, φθάνουν καθημερινά εκδόσεις φορέων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης απ’ όλη την Ελλάδα. Βιβλία και περιοδικά τα οποία προβάλλουν και αναδεικνύουν την ιστορία και τον πολιτισμό του κάθε τόπου, αλλά και εγγράφονται στο ενεργητικό των αιρετών τοπικών αρχόντων που τα εκδίδουν. Τρανό παράδειγμα ο Δήμος Ηρακλείου που εδώ και μια εικοσαετία ακολουθεί –μέσω της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης– ένα αξιοθαύμαστο εκδοτικό πρόγραμμα έχοντας πραγματοποιήσει δεκάδες υποδειγματικές εκδόσεις.
Θεωρώ ότι το έργο ενός νομάρχη ή ενός δημάρχου δεν πρέπει να μετριέται μόνο με χιλιόμετρα ασφάλτου ή κυβικά μπετόν, αλλά και με έργα πολιτισμού, στα οποία εντάσσονται και οι εκδόσεις. Μάλιστα το κόστος τους είναι ασήμαντο ως ποσοστό σε σχέση με το μέγεθος των προϋπολογισμών των ΟΤΑ.
Προτείνω λοιπόν στους υποψήφιους Νομάρχες και Δημάρχους, όταν με το καλό εκλεγούν, να φροντίσουν ώστε στον προϋπολογισμό κάθε έτους να προβλέπεται πίστωση, ανάλογη με τις δυνατότητες κάθε φορέα, για εκδοτική δραστηριότητα. Θεωρώ ότι ένα ποσό 10.000 έως 20.000 ευρώ το χρόνο είναι αρκετό για να κάνουν θαύματα στον τομέα αυτό. Αρκεί να συμβουλεύονται ανθρώπους που γνωρίζουν το αντικείμενο, γιατί η έκδοση ενός βιβλίου δεν είναι απλή υπόθεση. Έτσι και την τοπική οικονομία ενισχύουν και ουσιαστικό πολιτιστικό έργο παράγουν, το οποίο μένει για τις επόμενες γενιές και μπορούν να το επικαλεστούν με περηφάνια όταν θα έρθει η ώρα του απολογισμού τους.

                                                                        Γιάννης Ζ. Παπιομύτογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου