Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Μάρκου Γ. Πολιουδάκη
ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
Για τη Μάχη της Κρήτης και την Εθνική Αντίσταση

Ο Μάρκος Πολιουδάκης είναι τακτικός επισκέπτης της Δημόσιας Βιβλιοθήκης του Ρεθύμνου. Κατά καιρούς όμως εξαφανίζεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αυτή η απουσία του είναι σαφής ένδειξη για τον υπογράφοντα ότι κάτι ετοιμάζει. Πράγματι κάποια στιγμή εμφανίζεται με κάποιο καινούργιο πόνημα υπό μάλης. Αυτό συνέβη και προ ημερών όταν μας έφερε το νέο του βιβλίο με τον παραπάνω τίτλο. Πρόκειται για έκδοση που ευγενώς χρηματοδότησε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ρεθύμνου.

Η ιστορία είναι ένα μωσαϊκό που το απαρτίζουν χιλιάδες ψηφίδες. Χιλιάδες μικρά ή μεγάλα γεγονότα με μικρούς και μεγάλους πρωταγωνιστές. Τους μεγάλους η ιστορία τους έχει απαθανατίσει και τους έχει δώσει θέση ανάλογη με τα έργα τους. Τους μικρούς και ανώνυμους, όμως, συνήθως τους σκεπάζει η λήθη, αφού τα έργα τους –τα μικρά έστω–  σπανίως αποτυπώνονται στο χαρτί.
Η Μάχη της Κρήτης και η Εθνική Αντίσταση είναι ακριβώς έργο αυτών των απλών ανθρώπων που έτρεξαν στον Αγώνα όχι γιατί προσδοκούσαν κάποια οφέλη και ανταλλάγματα, αλλά γιατί τους καλούσε το χρέος προς την πατρίδα. Σ’ αυτούς τους ανιδιοτελείς αγωνιστές αφιερώνει ο Μάρκος Πολιουδάκης το βιβλίο του θεωρώντας το ως μια εκπλήρωση χρέους τιμής προς τους αφανείς πατριώτες που με πολλούς κινδύνους και θυσίες έκαμαν το καθήκον τους με μετριοφροσύνη και σεμνότητα, χωρίς να αποβλέψουν ποτέ σε καμιά αμοιβή η δημοσιότητα…
Στο βιβλίο περιέχονται 46 προσωπικές μαρτυρίες αγωνιστών, που ο συγγραφέας κατέγραψε κατά τη διάρκεια της συλλογής υλικού για τη συγγραφή της Μάχης της Κρήτης και της Εθνικής Αντίστασης. Οι δημοσιευόμενες μαρτυρίες είναι μικρό μόνο μέρος του υλικού που διαθέτει ο συγγραφέας,  το οποίο είναι προφανές ήταν αδύνατο να δημοσιευθεί στο σύνολό του.
Το βιβλίο τυπώθηκε από τις Εκδόσεις Καλαϊτζάκη και το προλογίζει ο Νομάρχης Ρεθύμνου Γιώργης Παπαδάκης.

Γιάννης Ζ. Παπιομύτογλου


( Δημοσιεύθηκε στην «Κρητική Επιθεώρηση» της 2-8-2005)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου