Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΒΟΛΙΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ «ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ»

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΒΟΛΙΩΝ
«ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ»

Στο προηγούμενο φύλλο δημοσίευσα φωτογραφία του Συλλόγου Υποδηματοποιών Ρεθύμνης σε εκδρομή στο Σπήλι το 1929, όπου στο κέντρο εικονίζονται ο Ανδρέας Ροδινός και ο Μπαξεβάνης. Σήμερα δημοσιεύω μια φωτογραφία του Συλλόγου Περιβολίων "Οι Τέσσερις Μάρτυρες", της οποίας δεν γνωρίζουμε τον ακριβή χρόνο λήψης. Ο Σύλλογος αυτός ιδρύθηκε το 1908 και ο πλήρης τίτλος του ήταν: «Σύλλογος των Ξυλουργών, Κτιστών, Οινοπωλών Περιβολίων "Οι Τέσσαρες Μάρτυρες"». 
Ο αείμνηστος δάσκαλος Δημήτρης Βιβυλάκης στο βιβλίο του «Τα Περβόλια Ρεθύμνου στου κύκλου τα γυρίσματα» κάνει μια δισέλιδη αναφορά και δημοσιεύει μια φωτογραφία του Συλλόγου από εκδρομή στο Αρσάνι το 1910. Αναφέρεται στο λάβαρο του Συλλόγου, το οποίο διακρίνεται καθαρά στο βάθος της φωτογραφίας μας, καθώς και στις εκδρομές που πραγματοποίησε στο Αρσάνι στους Μύλους και στο Αγιασμάτσι. Ίσως μάλιστα η φωτογραφία που δημοσιεύεται εδώ να τραβήχτηκε σε κάποια από αυτές τις εκδρομές. Πάντως, όπως στη φωτογραφία του Συλλόγου Υποδηματοποιών όπου εικονίζονται ο Ροδινός με τον Μπαξεβάνη, έτσι και στη φωτογραφία του Συλλόγου Περιβολίων εικονίζονται ο λυράρης Αντώνης Παπαδάκης (Καρεκλάς) σε νεαρή ηλικία και κάποιος άγνωστος με μπουλγαρί. Φαίνεται πως εκείνη την εποχή συνηθιζόταν στις εκδρομές να ακολουθούν και οργανοπαίχτες, προκειμένου να διασκεδάζουν οι εκδρομείς. Πάντως αν κρίνουμε από το νεαρό της ηλικίας του Καρεκλά και το γεγονός ότι γεννήθηκε το 1893, τότε η φωτογραφία πρέπει να τραβήχτηκε γύρω στο 1910. Είναι χαρακτηριστική και εδώ, όπως και στη φωτογραφία του Συλλόγου Υποδηματοποιών, η παντελής απουσία γυναικών.
Το διάταγμα ίδρυσης.
Οι υπογραφές των ιδρυτικών
μελών στο τέλος του καταστατικού.
Όπως είπαμε στην αρχή, ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 1908 και το διάταγμα ίδρυσης καθώς και το καταστατικό του δημοσιεύθηκαν στην Επίσημη Εφημερίδα της Κρητικής Πολιτείας (φύλλο 18/Α/26-4-1908).

Το καταστατικό υπογράφουν τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου που είναι τα εξής:
Διοικητικό Συμβούλιο: Σπυρίδων Μπομπολάκης (Πρόεδρος), Σ.Μ.Καλαϊτζιδάκης (Αντιπρόεδρος), Αριστ. Ι. Παπαδάκης (Γραμματέας), Πολυχρόνης Ν. Κωνσταντουδάκης (Ταμίας), Μιχαήλ Κατσαδωράκης, Αντώνιος Γιακουμιδάκης και Γεώργιος Δ. Δασκαλάκης.
Μέλη του Συλλόγου: Χρ. Κουμαριανός, Γεώργιος Σταράκης, Γεώργιος Μπαραδάκης, Γεώργιος Χαριτάκης, Γεώργιος Χατζιδάκις, Γεώργιος Κ. Παντελιδάκις, Ιωσήφ (;) Κουρταλος, Δημήτριος Παυλιδάκης, Νικόλαος Βουρβαχάκις, Ιωάννης Ορφανουδάκης, Κώστας Πολυχρονάκης, Νικόλαος Μ. Καλαϊτζιδάκης, Ιωάννης Μ. Αποστολάκης, Ιωάννης Μ. Καλησπεράκης, Δημήτριος Γ. Καλογεράκης, Ιωσήφ Πολυχρονάκις, Γεώργιος Ψαράκις, Μιχ. Εμμ. Σαπουντζάκις, Μάρκος Καλησπεράκις, Χαράλαμπος Μακριδάκης, Ιωάννης Καλαϊτζιδάκις, Ιωάννης Γιακουμιδάκης, Νικόλαος Ι. Καλαϊτζιδάκης, Εμμ. Κ. Τριταράκης, Ε. Σιράγας, Χαράλαμπος Μακρυγιαννάκης, Ιωάννης Τζαγκαράκης, Εμμανουήλ Χαριτάκης.

Γιάννης Ζ. Παπιομύτογλου

Υ.Γ. Ευχαριστώ θερμά την κ. Ζαχαρένια Σημανδηράκη, επί πολλά χρόνια προϊσταμένη του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης, για τις πληροφορίες που μου έδωσε.

(Δημοσιεύθηκε στη εφημ. Ρέθεμνος φ. 675/27-7-2013, σελ. 13)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου