Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

ΚΡΗΤΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ 2011

11ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΡΗΤΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Αρχίζουν σήμερα Παρασκευή στο Ρέθυμνο οι εργασίες του 11ου Διεθνούς Κρητολογικού Συνεδρίου. Πρόκειται για έναν θεσμό τεράστιου επιστημονικού ενδιαφέροντος με ιστορία πενήντα χρόνων. Το πρώτο διοργανώθηκε στο Ηράκλειο το 1961 και έκτοτε συνέρχεται κάθε πέντε χρόνια εκ περιτροπής σε μια από τις πρωτεύουσες των τεσσάρων νομών της Κρήτης. Στο Ρέθυμνο έχουν συνέλθει το 3ο το 1971 και το 7ο το 1991. Το παρόν συνέδριο είναι το 11ο στη σειρά και το τρίτο που συνέρχεται στο Ρέθυμνο.  Σ’ αυτό θα λάβουν μέρος 628 σύνεδροι από τους οποίους οι 210 είναι ξένοι από όλα σχεδόν τα μέρη του κόσμου.
Το Συνέδριο, όπως άλλωστε το προσδιορίζει και το επίθετο "Κρητολογικό" που το συνοδεύει, διαπραγματεύεται θέματα σχετικά με την Κρήτη, τα οποία καλύπτουν σχεδόν όλο το φάσμα της επιστήμης. Συγκεκριμένα θα παρουσιαστούν θέματα που έχουν σχέση με την ιστορία και αρχαιολογία της Κρήτης, τη λογοτεχνία, τη γλώσσα, τη λαογραφία, το φυσικό περιβάλλον κλπ.
Το Συνέδριο θα λειτουργήσει σε τρία τμήματα από τα οποία το πρώτο διαπραγματεύεται θέματα σχετικά με τους αρχαίους χρόνους, το δεύτερο θέματα σχετικά με τους βυζαντινούς και υστεροβυζαντινούς χρόνους και το τρίτο θέματα των νεότερων χρόνων καθώς και εκείνα που δεν κατατάσσονται χρονολογικά.
Οι εργασίες του συνεδρίου θα λάβουν χώρα σε αίθουσες που βρίσκονται γύρω από την πλατεία Μικρασιατών και συγκεκριμένα: Το 1ο τμήμα στο Σπίτι του Πολιτισμού και στο Λαογραφικό Μουσείο, το 2ο τμήμα στην αίθουσα του Αγίου Φραγκίσκου και το 3ο στην αίθουσα της Περιηγητικής. Οι συνεδριάσεις της Ολομέλειας θα γίνουν στη αίθουσα του Ωδείου. Είναι ευχής έργο που το Ρέθυμνο διαθέτει τόσες αίθουσες σε μικρή ακτίνα και σε θαυμάσιο περιβάλλον, γεγονός που θα ικανοποιήσει τους συνέδρους, αλλά και όσους επιθυμούν να το παρακολουθήσουν.
Το Συνέδριο λαμβάνει χώρα κάτω από συνθήκες πρωτοφανούς οικονομικής δυσπραγίας, αλλά η διοργανώτρια Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Ρεθύμνης με τη βοήθεια του Δήμου, της Αρχαιολογίας, της Εκκλησίας, του Λαογραφικού Μουσείου, της Περιηγητικής Λέσχης και άλλων φορέων είναι σίγουρο ότι θα φέρει εις πέρας το δύσκολο αυτό έργο και θα βγάλει ασπροπρόσωπο το Ρέθυμνο και τους Ρεθεμνιώτες στα μάτια των εκατοντάδων διακεκριμένων επισκεπτών μας, τους οποίους καλωσορίζουμε και τους ευχόμαστε να έχουν μια ευχάριστη διαμονή στο Ρέθυμνο.
Στους διοργανωτές ευχόμαστε Καλή Επιτυχία.

Γιάννης Ζ. Παπιομύτογλου


(Δημοσιεύθηκε στη Κ.Ε. της 21/10/2011 και στο Ρέθεμνος της 22/10/2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου