Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Πενήντα χρόνια συνύπαρξης

  Τον τελευταίο καιρό γίνεται συχνά λόγος για το πρό­βλημα στέγης που αντιμετωπίζει η βιβλιοθήκη της πόλης μας, πρόβλημα που, κυρίως, εντοπίζεται στην ανεπάρ­κεια του χώρου που τη στεγάζει. Είναι βέβαια γεγονός ότι σήμερα με τη γιγάντωση της Βιβλιοθήκης ο χώρος αυτός δεν μπορεί πλέον να καλύψει τις αυξημένες ανά­γκες της, όμως δεν πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός ότι στέγασε και εξακολουθεί να στεγάζει τις λειτουργίες της Βιβλιοθήκης για περισσότερα από πενήντα χρόνια.
Οι παλιοί Ρεθεμνιώτες θυμούνται ότι το κτίριο αυτό φιλοξενούσε μέχρι πριν τον πόλεμο το Παρθεναγωγείο Ρεθύμνης και ότι εγκαταλείφθηκε μετά την ανέγερση του νέου Γυμνασίου Θηλέων, επί της λεωφόρου Κουντουριώτη. Στον πόλεμο έπαθε σοβαρές ζημιές από τους βομ­βαρδισμούς, αλλά μετά την απελευθέρωση επισκευάστη­κε και στέγασε τη Βιβλιοθήκη, που τότε ξεκινούσε δειλά τα πρώτα της βήματα.
Δεν είναι ευρύτερα γνωστό ότι ο χώρος αυτός είναι ιδιοκτησία του Ιερού Ναού των Εισοδίων της πόλης μας και η Βιβλιοθήκη, στην ουσία, φιλοξενείται, καταβάλλο­ντας ένα συμβολικό μίσθωμα. Εκκλησία και Βιβλιοθήκη συνυπάρχουν εδώ και πενήντα χρόνια, χωρίς ποτέ το παραμικρό σύννεφο να σκιάσει τις σχέσεις τους. Από τη μεριά της Βιβλιοθήκης υπάρχουν αισθήματα σεβασμού και ευγνωμοσύνης για τα τόσα χρόνια φιλοξενίας και από την πλευρά του Μητροπολιτικού Ναού αναγνώριση της προσφοράς της Βιβλιοθηκης στη Ρεθεμνιώτικη κοι­νωνία και ιδιαίτερα στη νεολαία. Η συνύπαρξη στον ίδιο χώρο της Αγίας Βαρβάρας, της Βιβλιοθήκης, της αίθου­σας του Αγ. Αθανασίου και της νέας αίθουσας της Ενοριακής Εστίας, με τις τόσες πολλές χρήσεις, δημιουρ­γούν μια πανέμορφη γωνιά του παλιού Ρεθύμνου που δεν είναι απλώς ένα αξιοθέατο της πόλης, αλλά ένας χώ­ρος πνευματικότητας και προσφοράς.

Γιάννης Παπιομύτογλου
Διευθυντής Δημ. Βιβλιοθήκης


(Δημοσιεύθηκε στο τχ.  1 (1997-1998) του περιοδικού Ενοριακή Παρουσία)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου