Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024

ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΜΙΧ. ΜΑΝΟΥΡΑΣ (1934 – 2024)

 ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΜΙΧ. ΜΑΝΟΥΡΑΣ (1934 – 2024)

Την Παρασκευή 5 Ιουλίου εξεμέτρησε το ζην στην Αθήνα, όπου ήταν από πολλά χρόνια εγκατεστημένος, ο αγαπητός φίλος Στέργιος Μανουράς. Φαίνεται πως δεν μπόρεσε να ξεπεράσει την πρόσφατη απώλειατης αγαπημένης του συζύγου Ελευθερίας.

Γεννήθηκε στη Σάμο όπου είχε μετατεθεί ο τραπεζικός πατέρας του. Έκανε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Ρέθυμνο και εργάστηκε για λίγο στο τοπικό υποκατάστημα της Εμπορικής Τράπεζας. Τελείωσε την Πάντειο Σχολή και στη συνέχεια τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Άσκησε για πολλά χρόνια στην Αθήνα το επάγγελμα του δικηγόρου ακολουθώντας το παράδειγμα του συνονόματου παππού του. Παντρεύτηκε την Ελευθερία Παραδάκη, με την οποία δεν απέκτησαν τέκνα.

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 άρχισε να ασχολείται με την ιστοριογραφία της Κρήτης και ειδικότερα της περιόδου της Επανάστασης του 1821 στην Κρήτη. Παρότι ερασιτέχνης ιστορικός ερευνητής, επιδόθηκε
στην ιστορική έρευνα με μεγάλη υπευθυνότητα απέναντι στην επιστήμη της ιστορίας. Έχει δημοσιεύσει πλήθος ιστορικών πραγματειών. Τα κείμενά του διακρίνονται για την ακρίβειά τους και την εξαντλητική έρευνα των πηγών. Δυστυχώς ο χώρος αυτής της σύντομης νεκρολογίας δεν επιτρέπει την παράθεση του καταλόγου των δημοσιευμάτων του, όμως επιφυλάσσομαι να το πράξω στην κατάλληλο χώρο και χρόνο.

Εδώ περιορίζομαι να αναφέρω ότι είχε ολοκληρώσει και ήταν έτοιμη προς έκδοση μονογραφία για τον Μανουήλ Βερνάρδο, όμως η τελειομανία του καθυστέρησε την έκδοση και τελικά την ματαίωσε. Ελπίζω να βρεθεί στα κατάλοιπά του και να εκδοθεί.

Άλλα στοιχεία της πνευματικής του δράσης, που μου έρχονται στον νου, ήταν ότι το σπουδαίο Ρεθεμνιώτικο περιοδικό Προμηθεύς ο Πυρφόρος του αείμνηστου Λευτέρη Δαφέρμου, από το τεύχος 18 και μετά ήταν έργο δικό του. Επίσης ήταν γνωστά η αγάπη και το ενδιαφέρον του για τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Ρεθύμνης. Απόδειξη αυτής της αγάπης είναι η έκδοση με δαπάνες του δύο τευχών του Δελτίου Φίλων της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Ρεθυμνης, τα οποία περιέχουν σημαντικές εργασίες. Ήταν ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ονοματολογικής Εταιρίας.

Θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη.

Γιάννης Παπιομύτογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου