Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021

ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΥΜΕΝΤΑΚΗ

 ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

  ΜΙΧΑΛΗ Ν. ΤΖΕΚΑΚΗ

Βίος και Λόγος

ΓΙΑΝΝΗ Γ. ΚΟΥΜΕΝΤΑΚΗ

 Τον Γιάννη Κουμεντάκη τον θυμόμαστε όλοι εμείς οι παλαιότεροι ως μια Ρεθεμνιώτικη παρουσία γεμάτη ευγένεια και προσήνεια που ενέπνεε τον σεβασμό. Εμείς, που υπήρξαμε μαθητές του, γνωρίζουμε ότι είχε πετύχει κάτι πολύ δύσκολο. Είχε καταφέρει να εμπνεύσει στους μαθητές του ταυτόχρονα την αγάπη και τον σεβασμό. Θυμάμαι με πόση προσήλωση άκουγε καθηλωμένο όλο το σχολείο τον μελίρρυτο λόγο του κατά το Σαββατιάτικο κήρυγμά του.

Γι’ αυτόν τον Άνθρωπο εκδόθηκε αυτές τις μέρες τόμος 340 σελίδων από τον Μιχάλη Ν. Τζεκάκη, ο οποίος εκτός από τη γενική επιμέλεια της έκδοσης, έγραψε την εισαγωγή και το επίμετρο. Το βιβλίο έχει τίτλο «Βίος και Λόγος Γιάννη Γ. Κουμεντάκη» και τυπώθηκε από τη «Γραφοτεχνική Κρήτης» με εκδοτική φροντίδα της Αγγελικής Βλαχοπούλου. Την έκδοση στήριξε οικονομικά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιος.

Το βιβλίο περιλαμβάνει κείμενα του Γιάννη Κουμεντάκη, τα οποία διαρθρώνονται σε επτά ενότητες.

Η πρώτη ενότητα επιγράφεται «Στο χωριό» και περιλαμβάνει κείμενα σχετικά με το χωριό του Αη Γιάννης Καμένος. Επιλέγω τυχαία κάποιους τίτλους από τα κείμενα αυτού του κεφαλαίου: «Το χωριό μας, Αη Γιάννης», «Στου Κοτσυφού το φαράγγι», «Ο έρωντας στου Κοτσιφού το φαράγγι», «Μανιτάρια-Ομανίτες-Αμανίτες», «Οι ιερείς του χωριού» κ.ά.

Η δεύτερη ενότητα έχει τίτλο «Αναμνήσεις της νιότης» και αναφέρεται στα δύσκολα χρόνια της νεότητάς του. Ενδεικτικά παραθέτω μερικούς τίτλους  από αυτήν την ενότητα: «Τα σπασμένα ποτήρια», «Η σταφυλοκοκκίαση», «Το τρυποκεφάλιασμα», «Οι κλεμμένες κονσέρβες» κ.ά.

Η τρίτη ενότητα έχει τίτλο «Τα δώρα του γάμου» και περιλαμβάνει κείμενα όπως: «Παπά Γρηγόρης Βοργιαδάκης», «Η βιβλιοθήκη του παπά Γρηγόρη», «Πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος Καλλίνικος». Επίσης περιλαμβάνονται κείμενα για πρόσωπα του Ρεθύμνου όπως, ο Μητροπολίτης Τίτος Συλλιγαρδάκης, ο παπά Μιχάλης Σταυριανάκης, ο Γιώργης Μυσιρλής, ο Νίκος Χατζημακρής και ο Μανώλης Λουκάκης.

Η τέταρτη ενότητα έχει τίτλο «Στο μετερίζι της Εκπαίδευσης» και έχει σχέση με τα χρόνια του στη μέση εκπαίδευση, όπου και παρουσιάζονται σκηνές και πρόσωπα από τη μακρόχρονης θητεία του, όπως: «Παράδειγμα προς αποφυγήν», «Οι μαθητικές εκδρομές», «Παρά λίγο ναυάγιο», «Κώστας Στρατιδάκης», Γιώργης Μαθιουδάκης» κ.ά. Στην ίδια ενότητα περιλαμβάνονται γνώμες μαθητών του για τον δάσκαλό τους.

Η επόμενη ενότητα έχει τον τίτλο «Από άμβωνος» και περιλαμβάνει κηρύγματα και θεολογικές ομιλίες του, ένας τομέας στον οποίο ο Γιάννης Κουμεντάκης διέπρεψε.

Η έκτη ενότητα είναι σχετική με την προηγούμενη, καθώς περιλαμβάνει ομιλίες του σε διάφορες επετείους.

Η τελευταία ενότητα επιγράφεται «Όσα τον άγγιξαν» και περιλαμβάνει κείμενα ποικίλου περιεχομένου επιλεγμένα από τον επιμελητή της έκδοσης Μιχάλη Τζεκάκη.

Το Επίμετρο του βιβλίου είναι αφιερωμένο στον παπά Γρηγόρη Βοργιαδάκη και στον Κωνσταντίνο Καλλίνικο.

Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές της έκδοσης, αλλά κυρίως στον Μιχάλη Τζεκάκη, που μόχθησε πολύ να τιθασεύσει έναν τόσο μεγάλο όγκο υλικού και τελικά κατάφερε να μας δώσει ένα θαυμάσιο βιβλίο, τόσο από αισθητική άποψη, όσο και από άποψη περιεχομένου.

Γιάννης Ζ. Παπιομύτογλου

Υ.Γ. Και μια και ο λόγος για τον Γιάννη Κουμεντάκη, θα μου επιτρέψουν οι αναγνώστες να αναφέρω ένα μικρό περιστατικό που όμως δείχνει χαρακτηριστικά τον χαρακτήρα και τη μεγαλοσύνη της ψυχής του: Εργαζόμουν στη Βιβλιοθήκη δίπλα στην Αγία Βαρβάρα και άφηνα το ποδήλατό μου απέξω. Ερχόμενος ο κ. Γιάννης στη Βιβλιοθήκη παρατήρησε ότι η σέλα του ποδηλάτου μου ήταν ελαττωματική. Χωρίς να μου πει τίποτα σε μερικές μέρες μου έφερε δώρο μια καινούργια σέλα!

(Δημοσιεύθηκε στην εφ. Ρεθεμνιώτικα Νέσ την 8/12/2021)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου