Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021

Οι Ψαρουδάκηδες του Αποδούλου

 ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

 Κώστα Ν. Ψαρουδάκη

Οικογένεια Ψαρουδάκηδων Αποδούλου Αμαρίου


    Με τον κ. Κώστα Ν. Ψαρουδάκη δεν  γνωρίζομαι κατ’ όψιν, όμως μερικές τηλεφωνικές επικοινωνίες μαζί του ήταν αρκετές για να αντιληφθώ ότι πρόκειται για έναν εξαιρετικό άνθρωπο με χαρακτηριστική σεμνότητα και ευγένεια. Πριν λίγες μέρες έλαβα με το ταχυδρομείο το βιβλίο του για τους Ψαρουδάκηδες του Αποδούλου με μια κολακευτική για μένα αφιέρωση. Πρόκειται για έναν ογκώδη τόμο 680 σελίδων με τεράστιο όγκο υλικού για την οικογένεια Ψαρουδάκη του Αποδούλου, αλλά και για το ίδιο το χωριό Αποδούλου. Το μέγεθος του βιβλίου και ο όγκος του υλικού δεν επηρέασαν ούτε κατ’ ελάχιστον την καλαισθησία του τόμου και την άρτια οργάνωση και διάταξη του υλικού. Ο άθλος που έφερε εις πέρας ο κ. Ψαρουδάκης γίνεται ακόμη μεγαλύτερος αν αναλογισθεί κανείς το πρόβλημα όρασης που αντιμετωπίζει. Φαίνεται πως άξιος συμπαραστάτης και βοηθός του σε όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας της έκδοσης, ήταν η σύζυγός του στην οποία και αφιερώνει το βιβλίο.
    Το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου αναφέρεται στον τόπο καταγωγής και στον χρόνο έλευσης των Ψαρουδάκηδων στο χωριό Αποδούλου Αμαρίου. Επίσης σημειώνονται οι περιοχές της Κρήτης στις οποίες απαντάται το επώνυμο Ψαρουδάκης.
    Τα επόμενα δεκαεφτά κεφάλαια του βιβλίου αναφέρονται σε ισάριθμες οικογένειες με πολλές πληροφορίες για κάθε οικογένεια. Στο τέλος κάθε κεφαλαίου παρατίθεται το σχετικό γενεαλογικό δέντρο. 
    Μέσα από τις επί μέρους ιστορίες της κάθε οικογένειας συντίθεται η ιστορία του χωριού με πολλές άγνωστες λεπτομέρειες, οπότε δεν θα ήταν υπερβολή να λεχθεί ότι το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί όχι μόνο ιστορία των Ψαρουδάκηδων του Αποδούλου, αλλά και ευρύτερα ιστορία του ίδιου του χωριού. Το βιβλίο εμπλουτίζεται με πλήθος φωτογραφιών των οικογενειών και των επί μέρους μελών τους.
    Το τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου είναι αφιερωμένο στα κειμήλια που κάθε οικογένεια διέσωσε. Πολλά χάθηκαν, αλλά και πολλά διασώθηκαν, λέει ο συγγραφέας, παραθέτοντάς τα με πολλές πληροφορίες και φωτογραφίες. Στο ίδιο κεφάλαιο γίνεται εκτενής αναφορά στο Κονάκι της Καλλίτσας, πίσω από το οποίο κρύβεται η ωραία ιστορία της Καλλίτσας Ψαράκη-Hay, που παντρεύτηκε Σκωτσέζο ευγενή ο οποίος το έχτισε για χάρη της στο Αποδούλου και σώζεται μέχρι σήμερα.
Αξίζουν συγχαρητήρια στον κ. Κώστα Ν. Ψαρουδάκη για το τεράστιο και πολύμοχθο έργο που έφερε εις πέρας και για το ότι κατάφερε να αποδώσει στο ακέραιο το οφειλόμενο χρέος προς την ιδιαίτερη πατρίδα του, χρέος που όλοι μας οφείλουμε στον τόπο καταγωγής μας, αλλά λίγοι κατορθώνουμε να εκπληρώσουμε.

 ΓιάννηςΖ. Παπιομύτογλου

(Δημοσιεύθηκε στην εφημ. Ρεθεμνιώτικα Νέα στις 30/3/2021) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου