Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

ΔΩΡΕA EKKEKAKH ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘHΚΗ ΡΕΘYΜΝΗΣ

ΔωρεA ενoς ανεκτίμητου Θησαυροy
στη ΔημOσια Βιβλιοθhκη Ρεθyμνης

Προ ημερών, μέσω ενός ευχαριστηρίου, κυκλοφόρησε η είδηση της δωρεάς της Βιβλιοθήκης Γ. Π. Εκκεκάκη στη Δημόσια Βιβλιοθήκη του Ρεθύμνου. Ο αντίκτυπος και η προβολή της είδησης ήταν αντιστρόφως ανάλογη με το μέγεθος της δωρεάς.

Ο Γ.Π. Εκκεκάκης για πάνω από μισό αιώνα συλλέγει ακατάπαυστα κάθε έντυπο ή χειρόγραφο, με μοναδικό κριτήριο επιλογής να είναι κρητολογικού ενδιαφέροντος. Αυτή η συνεχής του δραστηριότητα και η αναζήτησή του σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης κάθε τεκμηρίου σχετικού με την Κρήτη, είχε ως αποτέλεσμα σήμερα να έχει καταρτίσει την πλουσιότερη και πληρέστερη κρητολογική βιβλιοθήκη όχι μόνο σε τοπικό, αλλά σε πανελλήνιο και ίσως παγκόσμιο επίπεδο. Ανάλωσε μια ολόκληρη περιουσία για την απόκτηση μοναδικών τεκμηρίων, που ουδείς άλλος ιδιώτης συλλέκτης κατέχει. 
Κάθε κομμάτι της συλλογής έχει την ιστορία του που μόνο ο ίδιος ο συλλέκτης γνωρίζει. Περιέχει την αγωνία και τον αγώνα του όχι τόσο να περιέλθει στην κατοχή του όσο να έλθει στον τόπο όπου δικαιωματικά είναι η θέση του. 
Ποτέ ο Εκκεκάκης δεν είχε τη συμπεριφορά του μέσου και συνηθισμένου συλλέκτη, που κρατάει τη συλλογή του ζηλότυπα μόνο για τον εαυτό του. Πάντα όλα του τα αποκτήματα ήταν στη διάθεση κάθε μελετητή, να τα δει και να αντλήσει τις πληροφορίες που ήθελε. Αλλά και η απόφασή του να δωρήσει όλη του τη συλλογή δεν ήταν απόφαση ενός συνηθισμένου ανθρώπου. Θέλει μεγάλη γενναιότητα να αποφασίσεις να αποχωριστείς, χωρίς ανταλλάγματα, ένα έργο ζωής που με πολλή προσπάθεια και πολλά χρήματα δημιούργησες.
Η Βιβλιοθήκη του Ρεθύμνου, στην οποία περιέρχεται η συλλογή, αποκτά πλέον άλλη υπόσταση και άλλο περιεχόμενο. Πέρα από το γεγονός ότι εμπλουτίζονται οι συλλογές της με περίπου 20000 νέα τεκμήρια γίνεται πλέον βιβλιοθήκη αναφοράς για τα κρητολογικά θέματα. Είναι ευτυχής συγκυρία που εντός ολίγου περατώνεται το νέο κτίριο της Βιβλιοθήκης και η συλλογή θα βρει μια φιλόξενη στέγη σε περιβαλλοντικές συνθήκες ασφάλειας και προστασίας. Η διοίκηση και το προσωπικό της Βιβλιοθήκης θα πρέπει να αγκαλιάσουν τη συλλογή με αγάπη και σεβασμό, εκτιμώντας το γεγονός ότι ο δωρητής διάλεξε τη δική τους βιβλιοθήκη για να καταθέσει τους καρπούς προσπαθειών μισού και πλέον αιώνα. Παρά το γεγονός ότι η Βιβλιοθήκη αντιμετωπίζει μεγάλη έλλειψη προσωπικού και μάλιστα εξειδικευμένου, θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια ώστε να καταρτιστεί, όσο το δυνατόν συντομότερα, πλήρης ηλεκτρονικός κατάλογος για τη “ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΚΚΕΚΑΚΗ” και μάλιστα προσβάσιμος από το διαδίκτυο. Οι φορείς τόπου (Περιφέρεια, Δήμος, Πανεπιστήμιο) θα πρέπει να βοηθήσουν με την παροδική έστω διάθεση κάποιων υπαλλήλων, που θα εκπαιδευτούν κατάλληλα από τη Βιβλιοθήκη, ώστε να περατωθεί αυτό το μεγάλο έργο σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Γιάννης Ζ. Παπιομύτονλου

Υ.Γ. Σε πρόσφατο δημοσίευμά του ο Γ.Π.Ε. Μιλάει για “άδοξο τέλος”. Θα μου επιτρέψει να διαφωνήσω τόσο με το επίθετο άδοξο όσο και με το ουσιαστικό τέλος. Δεν υπάρχει άδοξο τέλος σε μια προσπάθεια και σε ένα δημιούργημα, το οποίο θα συνεχίσει να είναι ζωντανό και χρήσιμο τόσο στο εγγύς όσο και στο απώτερο μέλλον.

(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Ρέθεμνος της 28 Ιουνίου 2014)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου