Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

ΙΟΡΔΑΝΗ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ SCRIPTA MINORA

SCRIPTA MINORA
Ένα νέο βιβλίο του Ιορδάνη Δημακόπουλου


Όταν το 1977, νεοδιόριστος υπάλληλος στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου, έλαβα το βιβλίο Τα Σπίτια του Ρεθέμνου του Ιορδάνη Δημακόπουλου, παρ’ όλη την απειρία μου αντιλήφθηκα τη σπουδαιότητα της έκδοσης και τη σημασία της για την παλιά πόλη του Ρεθύμνου. Έσπευσα να κάνω ένα σχετικό δημοσίευμα στον τοπικό Τύπο αναγγέλλοντας την έκδοση, παρά το γεγονός ότι το κλίμα στο Ρέθυμνο δεν ήταν και πολύ ευνοϊκό για τέτοιες δημοσιεύσεις. Υπήρχε σοβαρή αντίδραση στην προσπάθεια προστασίας της παλιάς πόλης, καθώς και στους περιορισμούς στη δόμηση και στις κτιριακές επεμβάσεις. Μέχρι και σύλλογος ιδιοκτητών ακινήτων της παλιάς πόλης είχε συσταθεί.
Τα παραπάνω μου ήρθαν στο μυαλό όταν προ ημερών έλαβα πάλι ένα εντυπωσιακό βιβλίο του Ιορδάνη Δημακόπουλου με τον μετριόφρονα τίτλο Scripta Minora και με υπότιτλο Έρευνες στην Αρχιτεκτονική και Έργα για τη Συντήρηση των Μνημείων. Πρόκειται έναν πολυτελή ογκώδη τόμο 500 σελίδων, ο οποίος περιλαμβάνει 21 δημοσιεύσεις του συγγραφέα σχετικές με τα θέματα που αναφέρονται στον παραπάνω υπότιτλο. Η έκδοση εντάσσεται στη σειρά Δημοσιεύματα του Αρχαιολογικού Δελτίου του Υπουργείου Πολιτισμού και φέρει τον αριθμό 18.
Προτάσσεται η συνολική εργογραφία του Ιορδάνη Δημακόπουλου και εισαγωγή στα ελληνικά και αγγλικά.
Η δεύτερη στη σειρά εργασία με τίτλο Λανθάνοντα γεωμετρικά σχέδια του Πλάτωνος για την κατασκευή της ψυχής του κόσμου και της ψυχής του ανθρώπου δημοσιεύεται για πρώτη φορά και ο συγγραφέας την χαρακτηρίζει πιθανόν τη σπουδαιότερη όλων των άλλων.
Άλλες εργασίες κρητικού ενδιαφέροντος που περιέχονται στον τόμο είναι:
·         Ο Sebastiano Serlio στα μοναστήρια της Κρήτης.
·         Italian Renaissance in Crete.
·         Sanmicheli nei Territori Veneziani del Mediterraneo Orientale.
·         Η εκκλησία του Αγίου Ρόκκου στα Χανιά.
Ο τόμος που εστάλη στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου είναι δερματόδετος εκτός εμπορίου, όμως για κάθε ενδιαφερόμενο το βιβλίο πωλείται σε χαρτόδετη μορφή στο πωλητήριο του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, το οποίο στεγάζεται στη Λότζια του Ρεθύμνου.

Γιάννης Ζ. Παπιομύτογλου

٭Δημοσιεύθηκε στα Ρεθ. Νέα της 3-8-2005

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου