Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΝΑΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΜΑΣ ΝΑΟΥ

Την Κυριακή 15 Ιουνίου 2007, μετά τη Θεία Λειτουργία, έγιναν από τον Μητροπολίτη μας τα εγκαίνια του Eκκλησιαστικού Mουσείου του Mητροπολιτικού Nαού  του Pεθύμνου. Ένας χώρος πίσω από τα γραφεία του Καθεδρικού Ναού μικρός μεν αλλά ιδιαίτερα φροντισμένος τόσο από αισθητική άποψη, όσο και από την άποψη της ασφάλειας των εκθεμάτων.

Το μουσείο αυτό ήταν ένα όνειρο ζωής του εμπνευστή και δημιουργού του π. Χαράλαμπου Καμηλάκη. Γνωρίζω με πόση φροντίδα και επιμέλεια και επί μακρύ χρόνο περισυνέλεξε, κατέγραψε, συντήρησε και τελικά ανέδειξε όλα αυτά τα μοναδικά εκκλησιαστικά κειμήλια που φιλοξενούνται σήμερα στο μουσείο. Η σύλληψη της ιδέας έγινε όταν συγκέντρωνε το υλικό για τη συγγραφή του βιβλίου: Ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός τα Εισόδια της Θεοτόκου Ρεθύμνου και τα περί αυτόν κτίσματα και παρεκκλήσια. Έκπληκτος μπροστά στον όγκο, τη σπουδαιότητα και την ποικιλία του υλικού αποφάσισε ότι θα έπρεπε να το διαφυλάξει και να το αναδείξει. Έτσι σε πρώτη φάση συγκέντρωσε το υλικό σε ένα τμήμα των γραφείων του ναού, όπου παρά τη στενότητα του χώρου κατόρθωσε να εκθέσει αξιοπρεπώς σημαντικό τμήμα του συνόλου των εκθεμάτων. Στη συνέχεια προχώρησε στη συγγραφή και έκδοση του καταλόγου του μουσείου με τίτλο Το μουσείο του μητροπολιτικού ναού Ρεθύμνου, στις 212 σελίδες του οποίου παρουσιάζονται τα εκθέματα με αναλυτική περιγραφή και θαυμάσιες φωτογραφίες.
Ο νέος χώρος του μουσείου, παρότι μικρός και αυτός για τον όγκο των εκθεμάτων, εντούτοις είναι σοφά μελετημένος ώστε η διάταξη των προθηκών και των εκθεμάτων να μην αφήνει καθόλου χώρο ανεκμετάλλευτο.
Το υλικό του μουσείου μπορεί να ταξινομηθεί σε έξι ενότητες.
1.      Φορητές εικόνες με σημαντικότερη την Παναγία του Πάθους του 15ου αιώνα.
2.      Ιερά Άμφια, στα οποία περιλαμβάνονται και αυτά του νυν Μητροπολίτη κ.κ. Ανθίμου, ο οποίος ευγενώς τα προσέφερε στο μουσείο.
3.      Εκκλησιαστικά σκεύη (Σταυροί, δίσκοι, κανδήλες, κηροπήγια, μυροδοχεία, εξαπτέρυγα κ.ά.).
4.      Διάφορα τάματα και αναθήματα των πιστών.
5.      Τα ογκώδη και πλέον εντυπωσιακά εκθέματα όπως: α) Το ρολόι και η μεγάλη καμπάνα του κωδωνοστασίου, δωρεά του Ρεθυμνίου εμπόρου με κυθηραϊκή καταγωγή Θεοδώρου Τριφύλλη, β) Η λίθινη μήτρα της λιθογραφίας του μητροπολιτικού ναού, έργο του αγιογράφου Αντωνίου Βεβελάκη, γ) Το παραθρόνιο του ναού της Αγίας Βαρβάρας έτους 1854.
6.      Αρχειακό υλικό με έγγραφα και κατάστιχα σχετικά με την ιστορία του Μητροπολιτικού Ναού.
Το νέο εκκλησιαστικό μουσείο αποτελεί ένα κόσμημα για την πόλη μας και αξίζουν συγχαρητήρια στον δημιουργό του π. Χαράλαμπο Καμηλάκη για την ακάματη δραστηριότητά του και ευχαριστίες για το παράδειγμα που μας έδωσε για το πώς πρέπει να φροντίζουμε για τη διαφύλαξη των τεκμηρίων που συγκροτούν την ιστορική, πολιτιστική και θρησκευτική μας παράδοση.


Γιάννης Ζ. Παπιομύτογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου