Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

Ο ΜΙΝΑΡΕΣ ΤΗΣ ΒΑΛΙΔΕ ΣΟΥΛΤΑΝΑΣ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

Του Γιάννη Ζ. Παπιομύτογλου

ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΝΑΡΕ ΤΗΣ ΒΑΛΙΔΕ ΣΟΥΛΤΑΝΑΣ

Αφορμή για το παρόν δημοσίευμα υπήρξαν τα κείμενα των δύο Χάρηδων, δηλαδή του Χάρη Παπαδάκη και του Χάρη Στρατιδάκη για το τζαμί και τον μιναρέ της Βαλιδέ σουλτάνας στο Ρέθυμνο, κείμενα που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας. Και οι δύο και κυρίως ο πρώτος διεκτραγωδούν  την οικτρή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το μνημείο και επισημαίνουν την ανάγκη της άμεσης σωστικής παρέμβασης.
Η δική μου παρέμβαση επικεντρώνεται σε ένα θέμα που απ' όσο γνωρίζω δεν έχει προσεχθεί και δεν έχει επισημανθεί ιδιαίτερα.

Στη δυτική πλευρά του μιναρέ και κάτω από τον εξώστη υπάρχει ανάγλυφη επιγραφή στα αραβικά με τη λέξη μασαλλαχ, που στα ελληνικά μπορούμε να το αποδώσουμε "να μη βασκαθεί".
Κάτω από την επιγραφή μεταξύ δύο ροδάκων υπάρχει ένα ανάγλυφο σύμπλεγμα των συμβόλων του Ιουδαϊσμού και του Ισλαμισμού, δηλαδή το Αστέρι του Δαβίδ και η Ημισέληνος.
Από μια μικρή έρευνα που έκανα στο διαδίκτυο η περίπτωση συνύπαρξης των δύο συμβόλων και μάλιστα "εναγκαλισμού" τους πρέπει να είναι σπάνια αν όχι μοναδική. Φίλος καθηγητής αραβολογίας και ισλαμικών σπουδών σε μεγάλο Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ, ο οποίος συμπτωματικά κάνει τις διακοπές του στο Ρέθυμνο και στον οποίο έδειξα το εν λόγω σύμπλεγμα, με βεβαίωσε ότι δεν έχει ξανασυναντήσει κάτι τέτοιο.
Κατά συνέπεια αν ο μιναρές του τζαμιού της βαλιδέ σουλτάνας διαθέτει αυτήν την (ίσως) παγκόσμια μοναδικότητα, τότε υπάρχει ακόμα ένας ισχυρός λόγος για άμεση συντήρηση και ανάδειξη του μνημείου, το οποίο αν καταστεί επισκέψιμο μπορεί να αποτελέσει έναν ακόμη πόλο έλξης επισκεπτών στο Ρέθυμνο.


Δημοσιεύθηκε στην εφημ. Ρέθεμνος 28/6/2014.

1 σχόλιο:

  1. Μπορείτε να δείτε παρακάτω σε κάτι που είδα τυχαία. Στον παρακάτω σύνδεσμο https://fotw.info/flags/tr-zulf.html φαίνεται η σημαία που χρησιμοποιούσε ο Μπαρμπαρόσα, όπου φαίνεται και και το άστρο του Δαυίδ. Αναφέρει στα Αγγλικά "Star of David. Barbarossa and the Ottoman Navy were trading with the Jewish merchants during their reign in the Mediterranean and conquest. The provisional supplies were brought from Jewish merchants too. The purpose of the use of this star is to stress the Ottoman reign and protection over regions of Jewish population." Αν και μεταγενέστερος ο μιναρές αλλά ίσως να περιέχει τον ίδιο συμβολισμό σχετικά με τα δύο σύμβολα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή