Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

ΕΚΔΟΘΗΚΑΝ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
Η επαρχία Αγίου Βασιλείου από την αρχαιότητα ως σήμερα

Με μια εκδοτική ομοβροντία τεσσάρων τόμων ολοκληρώθηκε η έκδοση των Πε­πραγμένων του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου «Η επαρχία Αγίου Βασιλείου από την αρχαιότητα ως σήμερα».
Για όσους δεν θυμούνται, το συνέδριο έγινε τον Οκτώβρη του 2008 και οι εργασίες του έλαβαν χώρα στο ξενοδοχείο «Καλυψώ» στα νότια του νομού μας. Εγώ προσωπικά, αλλά πιστεύω και οι άλλοι σύνεδροι, διατηρώ πολύ καλές αναμνήσεις που έχουν σχέση με την οργάνωση, το υψηλό επίπεδο των ανακοινώ­σεων και τη φιλοξενία των συνέδρων.
Αποδείχθηκε και σ' αυτήν την περίπτωση ότι το δυσκολότερο κομμάτι ενός συνεδρίου είναι η έκδοση των πρακτικών του για τους λόγους που όλοι αντιλαμβάνονται, δηλαδή τη δυσκολία εξεύρεσης των απαιτούμενων χρημάτων και μάλιστα σε περίοδο πρωτοφα­νούς οικονομικής κρίσης, όπως αυτή που δι­ανύουμε.
Οι τέσσερις τόμοι των Πρακτικών που μό­λις εκδόθηκαν είναι οι Α, Β, Γ1 και Γ2. Στον Α' τόμο περιέχονται δέκα ανακοινώσεις που αναφέρονται στους αρχαίους χρόνους, κα­θώς και όλα τα συνοδευτικά του συνεδρίου κείμενα, όπως το Πρόγραμμα, ο κατάλογος των συνέδρων, οι χαιρετισμοί, τα ψηφίσματα κ.λπ.
Ο Β' τόμος είναι αφιερωμένος στους Βυ­ζαντινούς Χρόνους και στη Βενετοκρατία και περιλαμβάνει 22 σχετικές ανακοινώσεις. Ο Γ' τόμος, που αναφέρεται στα νεότερα χρόνια, περιλαμβάνει 42 ανακοινώσεις και αναπτύσ­σεται σε δύο ημιτόμους Γ1 και Γ2.
Είχε προηγηθεί η έκδοση τριών ογκωδών τόμων σχετικών με την επαρχία Αγίου Βασι­λείου, οι οποίοι εντάσσονται στο γενικότερο εκδοτικό πρόγραμμα του Συνεδρίου και με αρίθμηση Δ', Ε' και ΣΤ'.
Ο Δ' τόμος (2011) με τίτλο Χωριά της π. Επαρχίας Αγίου Βασιλείου, περιλαμβάνει την ιστορία κάθε χωριού της Επαρχίας και κατά συνέπεια αποτελεί ένα πολύτιμο corpus της ιστορίας του Αγίου Βασιλείου. Ο Ε' τό­μος (2011) περιλαμβάνει το Τοπωνυμικό της Επαρχίας Αγίου Βασιλείου, με αποκλειστικό συντάκτη τον Κωστή Ηλ. Παπαδάκη, ο οποί­ος με αξιοθαύμαστη εργατικότητα κατόρθω­σε να συγκεντρώσει σε έναν τόμο 856 σελί­δων τα μικροτοπωνύμια της Επαρχίας με πλή­ρη τεκμηρίωση και πλήθος υποσημειώσεων. Ο ΣΤ' τόμος, τελευταίος στην αρίθμηση των τόμων, αλλά πρώτος όσον αφορά τον χρόνο έκδοσης (2010) περιλαμβάνει Το Πρωτόκολ­λο του νοτάριουν Αντρέα Καλλέργη, το οποίο δημοσιεύεται από τον Γιάννη Μ. Γρυντάκη.
Αξίζει να επισημανθεί μια αξιέπαινη πρωτό­τυπη πρωτοβουλία των υπευθύνων του Συνε­δρίου. Το 2014, δηλαδή πριν την εκτύπωσή τους, τα πλήρη πρακτικά του Συνεδρίου αναρτήθηκαν στην ψηφιακή βιβλιοθήκη «Ανέμη» του Πανεπιστημίου Κρήτης και στην ιστοσε­λίδα του Δήμου Αγίου Βασιλείου, δίνοντας τη δυνατότητα πρόσβασης σ' αυτά σε όλους απ' όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Επίσης από το 2014 διανεμήθηκαν στους συνέδρους τα πλή­ρη πρακτικά του συνεδρίου σε μορφή DVD.
Αξίζουν συγχαρητήρια στους Αγιοβασιλειώτες που κατάφεραν να διοργανώσουν ένα τέ­τοιο συνέδριο και να εκδώσουν τα ογκώδη Πρακτικά του. Ιδιαίτερος έπαινος ανήκει στον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Θεόδω­ρο Πελαντάκη και στον γραμματέα Κωστή Ηλ. Παπαδάκη που σήκωσαν το κύριο βάρος του Συνεδρίου και με ακάματη προσπάθεια επιμελήθηκαν τα κείμενα των ανακοινώσεων και έφεραν σε αίσιο τέλος την έκδοσή τους.
Την έκδοση διεκπεραίωσε με αρτιότητα η «Γραφοτεχνική Κρήτης».

Γιάννης Ζ. Παπιομύτογλου
ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ · Σάββατο 17 - Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου