Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Γιάννη Κ. Λεντάρη – Γιώργου Π. Γιακουμινάκη

Λαϊκή μουσική παράδοση
και καλλιτέχνες του Αποκορώνου

Πρόσφατα  (Ιούνιος 20130) η "Ομοσπονδία Σωματείων Αποκορώνου Χανίων" εξέδωσε βιβλίο με τίτλο Λαϊκή μουσική παράδοση και καλλιτέχνες του Αποκορώνου. Συγγραφείς οι πρώην πρόεδροι της Ομοσπονδίας Γιάννης Λεντάρης και Γιώργος Γιακουμινάκης.

Ο Γιάννης Λεντάρης είναι γνωστός στον υπογράφοντα από το δίτομο βιβλίο του Ιατρική και γιατροί των Χανίων και από τη γενικότερη πολιτιστική του δράση. Στο βιβλίο που παρουσιάζεται εδώ, μαζί με τον Γιώργο Γιακουμινάκη συγκεντρώνουν και παρουσιάζουν 188 καλλιτέχνες της κρητικής μουσικής από 37 χωριά του Αποκόρωνα, που παρουσιάζονται αλφαβητικά. Πρόκειται για μια σημαντική προσπάθεια γιατί συγκεντρώνει σε ένα corpus ότι έχει να επιδείξει ο Αποκόρωνας στον τομέα της λαϊκής μουσικής. 
Το βιβλίο έχει και  άρωμα Ρεθύμνου αφού περιλαμβάνει εκτενή αναφορά δώδεκα σελίδων στον μεγάλο Ρεθεμνιώτη λαγουτιέρη και τραγουδιστή Γιάννη Μπερνιδάκη (Μπαξεβάνη). Μάλιστα δημοσιεύεται πλήρης κατάλογος των δίσκων του με τις φωτογραφίες τους. Η παρουσία του Μπαξεβάνη  στο βιβλίο οφείλεται σε μια βάφτιση που έκανε ο Μπαξεβάνης στο χωριό Καλαμίτσι Αλεξάνδρου το 1943, δηλαδή στην καρδιά της Γερμανικής Κατοχής. Μάλιστα το παιδί συμβολικά ονομάστηκε ΝΙΚΗ. Εξ αιτίας αυτής της συντεκνιάς οι Αποκορωνιώτες τον θεώρησαν δικό τους άνθρωπο και τον συμπεριέλαβαν στο βιβλίο τους.
Το βιβλίο παρουσιάζεται στο αμφιθέατρο της "Κρητικής Εστίας" στην Αθήνα στις 24 Νοεμβρίου 2013, με ομιλητές τον Κώστα Κακαβελάκη και τον Σήφη Μιχελογιάννη.

Γιάννης Ζ. Παπιομύτογλου
(Δημοσιεὐθηκε στην Κρ. Επιθεὠρηση, φ. 13/11/2013)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου