Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

ΤΡΕΙΣ ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

ΤΡΕΙΣ ΖΩΟΓΟΝΕΣ ΑΝΑΣΕΣ
ΣΕ ΑΠΟΠΝΙΚΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μέσα στο ζοφερό κλίμα που ζούμε τον τελευταίο καιρό, μέσα στην απαισιοδοξία και μοιρολατρία που μας κατατρύχει όλους, υπήρξαν σε τοπικό επίπεδο, μέσα στον μήνα Ιούνιο, τρία γεγονότα τονωτικά του ηθικού και της αισιοδοξίας μας. Αναφέρομαι στις τρεις θεατρικές παραστάσεις που δόθηκαν στην πόλη μας από φορείς που και οι τρεις προέρχονται από την εκπαίδευση. Η επιλογή του θεατρικού είδους της κωμωδίας δικαιώθηκε από τα πλήθη του κόσμου που κατέκλυσαν και τις τρεις παραστάσεις και έδειξε ότι ο κόσμος έχει ανάγκη από ένα χαμόγελο, μια εύθυμη νότα. Αξίζουν συγχαρητήρια στους εκπαιδευτικούς του Ρεθύμνου της πρώτης και της δεύτερης βαθμίδας, που αποδεικνύουν πως όταν υπάρχει μεράκι και όρεξη μπορούν να υπερπηδηθούν όλα τα εμπόδια και να υπάρξει δημιουργία κάτω και από τις πιο αντίξοες συνθήκες.
Η πρώτη παράσταση δόθηκε στις 19 Ιουνίου στον χώρο του Καλλιτεχνικού Σταθμού της ΑΣΚΤ στον λόφο του Ευλιγιά από τη Θεατρική Ομάδα του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου και παραστάθηκε το έργο "Μήδεια" του Μποστ. Ο χώρος θαυμάσιος, αλλά ανεπαρκής για το πλήθος του κόσμου που συνέρρευσε. Πολλοί Ρεθεμνιώτες ανηφόρισαν εκείνο το βράδυ στον Ευλιγιά και αποζημιώθηκαν με δυο ευχάριστες ώρες. Ήταν μια σχεδόν επαγγελματική παράσταση τόσο σκηνοθετικά όσο και από την άποψη των ερμηνειών. Μια ξεκαρδιστική παρωδία της «Μήδειας» του Ευριπίδη με πολλές αναφορές στο σήμερα.
Σκηνοθεσία: Νικόλας Αλεξίου
Ηθοποιοί: Αλέξανδρος Αλεξάκης (Ψαράς), Μαρία Αλιογδιανάκη (Καλόγρια),  Μηλίτσα Ασλανίδου (Τροφός), Γιώργος Ζαμάνης (Ιάσων), Αγγελική Μακρυγεώργου (Μήδεια), Αντώνης Νιανιούρης (Καλόγερος), Τζένη Ντεμερτζίδου (Εξάγγελος),  Στέλιος Ορφανουδάκης (Ευριπίδης),  Κατερίνα Πασχαλίδου (Αντιγόνη), Γιώργος Σαϊτάκης (Οιδίπους). Χορός: Έφη Αντωνάκου, Αντωνία Βουλουμβασάκη, Αλεξάνδρα Θαλασσινού, Ελένη Καρκατζούλη, Κυριακή Μοσχίδου, Έλενα Μπιλιούρη, Βίκυ Μπουρτσουκίδου, Βάσια Σαρβάνη, Χρύσα Χαριτάκη.
            Η δεύτερη παράσταση με τίτλο "Ο Μεγάλος Αδερφός" δόθηκε στις 28 Ιουνίου στο θέατρο "Ερωφίλη" από τη Θεατρική Ομάδα των Καθηγητών του Ρεθύμνου. Πρόκειται για μια κωμωδία βγαλμένη από τα “reality shows”, αλλά κι από την ίδια τη ζωή. Στο Σπίτι του Μεγάλου Αδελφού έξι παίκτες διεκδικούν το μεγάλο έπαθλο: 300.000 ευρώ σε....ιρλανδικά ομόλογα. Καθένας τους φοράει και ένα προσωπείο, όμως τα πράγματα δεν είναι πάντοτε όπως φαίνονται...
Και σ’ αυτήν την παράσταση είχαμε εξαιρετική σκηνοθεσία και θαυμάσιες ερμηνείες.
Ψυχή της παράστασης ο Χρήστος Σουρουλής, ο οποίος έγραψε το σενάριο και σκηνοθέτησε το έργο με την Έλλη Περίσογλου.
Έπαιξαν οι: Κρυσταλλία Βενιανάκη, Αμαλία Γενναδίου, Γιάννης Δημητρακάκης, Σόνια Δημούλα, Γίτσα Δρουδάκη, Αλεξάνδρα Ζερβουδάκη, Μαριλένα Καλαϊτζαντωνάκη, Κατερίνα Καραμπά, Λία Καρίμαλη, Ανδρέας Κούνουπας, Λουλούδα Κουρτίδου, Μαρία Μανιουδάκη, Γιώτα Νιαρχάκου, Γιάννα Παγιαβλή, Νίκος Παραγιουδάκης, Γεωργία Παρασύρη, Γιώργος Πενθερουδάκης, Έλλη Περίσογλου, Χρήστος Σουρουλής, Βασίλης Τζουράς, Τάνια Τσακστάρα, Εύα Φανίδου, Γιώργος Φωτεινάκης, Μαρία Χριστοφοράκη.
            Στις 29 Ιουνίου η Θεατρική Ομάδα του 3ου Λυκείου Ρεθύμνου παρουσίασε  στο θέατρο "Ερωφίλη" τους "Αχαρνής" του Αριστοφάνη σε διασκευή και σκηνοθεσία του καθηγητή Βαγγέλη Παπαδάκι. Ο Βαγγέλης Παπαδάκις έχει την ικανότητα να εμπνέει τους μαθητές του και να τους οδηγεί σε προσπάθειες κοπιώδεις και στόχους υψηλούς. Έτσι και στη συγκεκριμένη περίπτωση τα παιδιά του 3ου Λυκείου παρά το άγχος των Πανελληνίων Εξετάσεων και παρά τον περιορισμένο χρόνο που είχαν στη διάθεσή τους, κατάφεραν να φέρουν σε πέρας με επιτυχία μια δύσκολη παράσταση. Το έργο στηρίχτηκε στα κείμενα του Σαββόπουλου (Αχαρνής, Ο Αριστοφάνης που γύρισε από τα θυμαράκια), με προσθήκες και αναφορές στο σήμερα του Βαγγέλη Παπαδάκι.
Έπαιξαν οι μαθητές: Στέλιος Λύκος (Δικαιόπολις), Ελένη Σερτεδάκη (Αφηγήτρια), Γιώργος Παπαδογιαννάκης (Αμφίθεος), Θανάσης Σταυρουλάκης (Λάμαχος), Γιάννης Λελεδάκης (Κήρυκας), Γιώργος Βογιατζής (Αριστοφάνης), Μάρκος Λιοδάκης (Ευριπίδης), Μάρσια Ταμπακούλια (Γυναίκα Δικαιόπολι), Αναστασία Κυραμαριού (Γυναίκα Λάμαχου, Γιώργος Γασπαράκης (Μεγαρίτης), Άγγελος Κιμιγκέλης (Βοιωτός), Άρτεμις Ματθαιακάκη (Ψυχανάλητης), Μαρία Βοσκάκη (Κουμπάρα), Άννα Παδουβά (Λευκίπη), Αστρινός Αλεξάκης, Αλέξανδρος Μπαρμπούνης (Στρατιώτες), Διαμαντής Σταθάκης, Σπύρος Παπαδάκης, Μανόλης Ξενικός (Δικαστές), Γιώργος Θωμαδάκης, Κων. Μαραγκουδάκης, Στέλιος Σαρχώσης, Γιώργος Κλάδος, Δημήτρης Κωστόπουλος, Ανδρέας Μαθιουλάκης, Δημήτρης Παναγουλόπουλος (Καρβουνιάρηδες).
Χορός: Άννα Γιακουμάκη, Εμμανουέλα Αλεξανδράκη, Εριφίλη Βενάρδου, Παγώνα Λιονή, Βαγγελιώ Ματθαιουδάκη, Ελευθερία Μαστοράκη, Μαριάννα Νικολακάκη, Έλενα Περράκη, Ξένια Σαμσέιβα.
Και στις τρεις παραστάσεις η είσοδος ήταν ελεύθερη, αν και νομίζω ότι ένα συμβολικό εισιτήριο θα βοηθούσε τους οργανωτές να καλύψουν κάποια από τα έξοδά τους.
Γιάννης Ζ. Παπιομύτογλου


(Δημοσιεύθηκε σε Κ.Ε. & Ρ.Ν. της 5-7-2011)

1 σχόλιο:

  1. Απίστευτες παραστάσεις. Ευχαριστούμε για το άρθρο. Ένα από τα καλά που έκανε η καραντίνα είναι το online θέατρο και έτσι μπορούμε και εμείς που μένουμε στην Κρήτη να παρακολουθήσουμε τις εξαιρετικές παραστάσεις μέσα από την Εθνική Λυρική Σκηνή https://www.nationalopera.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή