Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

ΙΔΗ, ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Ίδη

Εκδίδοται άπαξ της εβδομάδος. Ρέθυμνο 24 Μαρτίου 1888 – Ιούλιος 1889, αρ. φ. 1-49. Διευθυντής και Υπεύθυνος Συντάκτης: Χ.Α.Καλοειδάς. Από το φ.16 (16 Ιουλίου1888 Διευθυντής και Συντάκτης αναλαμβάνει ο Θ.Γ.Παπαδάκης ενώ ο Καλοειδάς διατηρεί τον τίτλο του εκδότη. Εβδομαδιαία, τετρασέλιδη, διαστάσεων 41Χ31εκ. (τρίστηλη).  Τιμή φύλλου 1 γρόσι. Η ετήσια συνδρομή για την περιοχή του Ρεθύμνου Ίδης.
και των Σφακίων 5 φράγκα, για την υπόλοιπη Κρήτη 7 και για το εξωτερικό 10 φρ. Τυπωνόταν στο ιδιόκτητο τυπογραφείο της
Εκδίδεται τις παραμονές των εκλογών της 10ης Απριλίου 1888, μάλλον για να εξυπηρετήσει τις εκλογικές ανάγκες των εκδοτών της Χ.Α. Καλοειδά και Θεμ. Παπαδάκη, οι οποίοι είναι υποψήφιοι βουλευτές με το κόμμα των “ξυπόλυτων”. Το κόμμα πλειοψηφεί, εκλέγονται και οι δύο και κατά συνέπεια η εφημερίδα αποτελεί στο εξής έντυπο της συμπολίτευσης στην περιοχή του Ρεθύμνου. Προκαλεί έκπληξη στον σημερινό αναγνώστη η σφοδρότητα με την οποία αντιπαρατίθεται με την Παρρησία την άλλη εφημερίδα του Ρεθύμνου, που υποστηρίζει τις θέσεις της αντιπολίτευσης, δηλ. του κόμματος των “καραβανάδων”. Τα πνεύματα είναι τόσο οξυμένα και η αντιδικία τόσο έντονη που η Ίδη φτάνει στο σημείο να επιχαίρει όταν η αντίπαλός της Παρρησία υφίσταται τις διώξεις της Τουρκικής Διοίκησης της Κρήτης.
Η Ίδη ακολουθεί και εκείνη την τυποποιημένη δομή εκείνης της εποχής, δηλαδή στην πρώτη σελίδα υπάρχει το κύριο άρθρο, που συνήθως πραγματεύεται θέματα της τρέχουσας πολιτικής κατάστασης. Στις εσωτερικές σελίδες υπάρχουν οι στήλες “Διάφορα” με μικρές τοπικές ειδήσεις, “Τηλεγραφήματα”, “Ποικίλα”, “Εξωτερική Επιθεώρησις”, Σύμμικτα” και “Ποικίλα”. Επίσης δημοσιεύονται συχνά επιστολές αναγνωστών με τον τίτλο “Διατριβαί”, καθώς και νομοσχέδια και πρακτικά της Κρητικής Βουλής. Οι διαφημίσεις είναι αρκετές για την εποχή, ενώ πολύ περισσότερες είναι οι δικαστικές ειδήσεις, οι οποίες καλύπτουν ολόκληρη την τέταρτη σελίδα, συχνά και μέρος της τρίτης και μερικές φορές είναι τόσες πολλές που για τη δημοσίευσή τους εκδίδεται ειδικό παράρτημα της εφημερίδας.
Η Ίδη έκλεισε και αυτή όπως και όλες οι άλλες εφημερίδες της Κρήτης στα μέσα του 1889, με την επιβολή από τον Τούρκο Γενικό Διοικητή στρατιωτικού νόμου στο νησί και την ανάκληση των προνομίων που είχαν παραχωρηθεί στους Κρητικούς με τη Σύμβαση της Χαλέπας.
Ο Θ.Γ. Παπαδάκης εξέδωσε άλλες δυο φορές την Ίδη κατά τις περιόδους 1891-1895 και 1902-1904, αλλά ως δικαστική εφημερίδα, δηλαδή με δημοσίευση μόνο δικαστικών ειδήσεων. Από αυτές τις περιόδους έχουν σωθεί ελάχιστα φύλλα.

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ: Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνης.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ: -Γιάννης Ζ. Παπιομύτογλου, “Εκατό χρόνια Ρεθεμνιώτικων εφημερίδων”, π. Προμηθεύς ο Πυρφόρος, 29(1982), σσ. 165-181. -Του ίδιου, “Ο Τύπος του Ρεθύμνου”, Επτά Ημέρες της Καθημερινής, φ. 20-7-1997. -Του ίδιου, “Οι πρώτες εφημερίδες του Ρεθύμνου: Τουρκοκρατία και Αυτονομία” στον τόμο Ρέθυμνο 1898-1913: Από την Αυτονομία στην Ένωση, Ρέθυμνο 1998, σσ. 53-56.
Γιάννης Ζ. Παπιομύτογλου

(Έχει δημοσιευθεί στην Εγκυκλοπαίδεια του ελληνικού Τύπου 1784 – 1974)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου