Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

ΡΕΘΥΜΝΟ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΣ 1941

Ο βομβαρδισμός του Ρεθύμνου
(23 Μαΐου 1941)
 Του Γιάννη Ζ. Παπιομύτογλου

Το μεσημέρι της Παρασκευής της 23ης Μαΐου 1941, περίπου στη 1 η ώρα, σκέπασαν τον ουρανό του Ρεθύμνου σμήνη γερμανικών βομβαρδιστικών και στούκας, τα οποία άρχισαν να βομβαρδίζουν την πόλη και τα περίχωρα. Ο βομβαρδισμός συνεχίστηκε ασταμάτητα για πέντε ώρες, δηλαδή μέχρι τις έξι το απόγευμα. Το μεγαλύτερο μέρος των βομβών δέχτηκε το κέντρο της πόλης, δηλαδή η περιοχή της Μητρόπολης και της Μεγάλης Πόρτας.
Ιδού πως περιγράφει το γεγονός ο αείμνηστος ιστορικός της Μάχης της Κρήτης στο Ρέθυμνο Μάρκος Πολιουδάκης: “…Τα σπίτια στην πόλη μέσα έγιναν ερείπια κι έχασκαν. Οι δρόμοι αδιάβατοι, οι υδροσωλήνες σπασμένοι, σπίτια και μαγαζιά, όσα δεν έπεσαν ήταν ορθάνοιχτα από τις πιέσεις των αερίων. Ένα πυκνό σάβανο μαύρου καπνού σκέπαζε την πόλη. Τα πάντα είχαν εξαφανιστεί σε μια περιοχή με επίκεντρο τη Μητρόπολη και την Αγία Βαρβάρα. Μόνο οι δυο εκκλησίες, σαν από θαύμα, στέκονταν, όπως ήταν. Ένας καναπές σκαρφαλωμένος στην τρούλα του τρούλου του καμπαναριού θύμιζε την ένταση του βομβαρδισμού. Η πόλη εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους και τις Αρχές. Τη νύχτα λεηλατήθηκε από κλέφτες και λωποδύτες, που συμπλήρωσαν την καταστροφή…”
Για λόγους επετειακούς δημοσιεύω πέντε φωτογραφίες (άλλες γνωστές και άλλες άγνωστες) με τα αποτελέσματα του βομβαρδισμού.
Ρεθεμνιώτες σε αγγαρεία, υπό την επίβλεψη πάνοπλου Γερμανού, προσπαθούν
 να καθαρίσουν τη βομβαρδισμένη πλατεία του Άγνωστου Στρατιώτη.
Ένας γαϊδαράκος βόσκει στα ερείπια ισοπεδωμένου σπιτιού
κάτω από τον μιναρέ του τζαμιού της Βαλιδέ Σουλτάνας.
Σωρός ερειπίων από τον βομβαρδισμό. Στο βάθος τα χιονισμένα Λευκά Όρη
Στο βάθος η Μεγάλη Πόρτα και αριστερά
σειρά ερειπωμένων σπιτιών από τον βομβαρδισμό.
Η οδός Εθνικής Αντιστάσεως με εμφανή τα ίχνη του βομβαρδισμού
Ερειπωμένα κτίσματα και στο βάθος το καμπαναριό της Μητρόπολης.

(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Ρέθεμνος, 23 Μαΐου 2015)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου